Highlights

Online dienstverlening

De dienstverlening van UWV verloopt steeds meer via internet. Dit betekent dat er veel verandert voor UWV-klanten. De cliëntenraden volgen deze ontwikkelingen op de voet en vragen continu aandacht voor de groep die minder of helemaal niet digivaardig is. De cliëntenraden vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat face-to-facedienstverlening voor deze doelgroep mogelijk blijft.

De cliëntenraden kijken ook mee en denken ook na over de wijze waarop klanten geholpen kunnen worden om meer digitaal vaardig te worden. Bijvoorbeeld via inloopmiddagen op Werkpleinen of het volgen van trainingen. Ook zijn cliëntenraadsleden betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe dienstverleningsproducten en het verbeteren van bestaande producten.

Landelijke bijeenkomsten

UWV organiseert landelijke bijeenkomsten waarbij de cliëntenraden over deze producten worden geïnformeerd en waar zij met UWV en elkaar in gesprek gaan. De cliëntenraden hebben zo mee kunnen denken over de toegankelijkheid, klantvriendelijkheid en de gebruiksvriendelijkheid van de digitale dienstverlening. Ook hebben de cliëntenraden diverse (on)gevraagde adviezen gegeven om uwv.nl, werk.nl en het gebruik van de Werkm@p te verbeteren. Daarnaast hebben de cliëntenraden advies gegeven over de klantcommunicatie. Dat deden ze door mee te lezen en verbetersuggesties te geven voor informatiesheets, mailings en informatie over inschrijven als werkzoekende.

Ook in 2015 blijven de cliëntenraden dit voor klanten van UWV belangrijke onderwerp volgen.

Geel
Zeg het met Twitter

Steeds meer organisaties gebruiken sociale media, ook de cliëntenraden van UWV. Om meer mensen via social media te kunnen bereiken, is in 2014 een twitteraccount (@uwvclientenraad) ingericht. Dit twitteraccount wordt gebruikt om geïnteresseerde twitteraars te informeren en nieuwe bezoekers naar de website https://www.clientenraad-uwv.nl te trekken. Het is immers belangrijk dat UWV-klanten op de hoogte zijn van alle bereikte resultaten van de cliëntenraad. Daarnaast staat er op de websites van www.uwv.nl en www.werk.nl nu ook een link naar suggesties en cliëntenraden. Hierdoor weten steeds meer bezoekers onze website te vinden.

Klantensignalen

Wie zijn ervaringen en signalen met de cliëntenraden wil delen, kan dat ook via de website doen.

  1. Signaalbrievenbus: Ik wil snel reageren en ontvang geen reactie op mijn idee of suggestie
  2. Contactformulier website: Ik vul mijn persoonlijke contactinformatie in. De clientenraad kan reageren als dat nodig is
Blauw
Aanpassing Fraudewet

De hoogte van de boetes voor fraude met uitkeringen wordt aangepast. Dat maakte minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in december bekend. Aanleiding was de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep en het onderzoek van de Nationale ombudsman. Ook de cliëntenraden hebben zich uitgebreid met de vaak verstrekkende gevolgen voor klanten beziggehouden.

UWV, SVB en gemeenten beoordelen overtredingen voortaan op de ernst van de overtreding en de omstandigheden. Ook houden ze meer rekening met de verwijtbaarheid van de ontvanger van een uitkering. Voortaan krijgen klanten van UWV, SVB en gemeenten alleen nog 100 procent boete als er met opzet is gefraudeerd. Bij grove schuld is dat 75 en in overige gevallen 50 tot 25 procent van het gefraudeerde bedrag. Wel moet altijd de ten onrechte ontvangen uitkering worden terugbetaald.

Geen fraudeur, toch boete

De Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW ging in januari 2013 in en is sindsdien veel in het nieuws geweest. De Centrale Raad van Beroep concludeerde op 25 november 2014 dat de strafmaatregelen die naar aanleiding van deze wet aan uitkeringsgerechtigden werden opgelegd, veel te hoog zijn. De Nationale ombudsman kwam tot dezelfde conclusie in het rapport ‘Geen fraudeur, toch boete’ dat minister Asscher in oktober 2014 kreeg overhandigd.

Samenwerking de Stentor

Ook de cliëntenraden UWV hebben zich uitgebreid beziggehouden met de vaak verstrekkende gevolgen voor klanten bij de uitvoering van deze wet. Een speciale werkgroep heeft zich, in samenwerking met dagblad de Stentor, gebogen over de handhavingspraktijk van het UWV. De werkgroep heeft een rapport opgesteld met aanbevelingen in het voordeel van uitkeringsgerechtigden, die voor hun inkomen afhankelijk zijn van UWV. Dit rapport is samen met een ongevraagd advies aan de Raad van Bestuur van UWV gestuurd. Dit alles heeft er mede voor gezorgd dat minister Asscher op 16 december aankondigde het boetebeleid aan te passen. Een resultaat waarop de cliëntenraden UWV trots zijn!

Het artikel van de werkgroep Handhaving


Harry Gerritsen van de cliëntenraad met het rapport. Bron: De Stentor

Blauw
Combispreekuur

In 2014 nam de cliëntenraad UWV uitgebreid het combispreekuur in de regio West Brabant & Zeeland onder de loep. Tijdens zo’n combinatiespreekuur vinden de gesprekken met de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige op één dag plaats. Hierdoor hoeven klanten nog maar één keer naar een UWV-vestiging te reizen. Het combinatiespreekuur veroorzaakt minder spanning. Klanten weten door tijdwinst eerder de uitslag van hun WIA-aanvraag of herbeoordeling.

Het combinatiespreekuur is uitgebreid met Sociaal Medische Zaken (SMZ) bij UWV besproken. Hierdoor is de klanttevredenheid vergroot. De cliëntenraad is dan ook erg tevreden over de manier waarop UWV de raad heeft geïnformeerd en bij het proces heeft betrokken. Ook is de raad tevreden over hoe UWV vervolgens aan de slag is gegaan met de aanbevelingen uit de cliëntenraad. Cliëntenraadslid Jan Mourik hierover: ‘Het combispreekuur levert minstens één week tijdwinst op. Er is sprake van een zorgvuldig proces, waarbij de klant ook nog steeds ervoor mag kiezen om “de normale” werkwijze van twee aparte afspraken aan te houden.’

Meer weten? Lees hier het artikel Combispreekuur-onder-de-loep